Wat is fotomarketing?

Fotomarketing is zo oud als de weg naar Rome, letterlijk. Het koppelen van een boodschap aan een beeld wordt al eeuwen toegepast. Denk aan een schilder die een portret signeert, hiermee wordt de naam van de schilder aan het werk (de herinnering) gekoppeld.

Tegenwoordig hebben we er ook een woord voor bedacht, fotomarketing. In plaats van het signeren van ons werk, koppelen we teksten en logo’s aan het beeld. Het resultaat is hetzelfde.

  • Fotomarketing is beleving

  • Fotomarketing de kracht van het aandenken

  • Fotomarketing is entertainment

  • Fotomarketing is persoonlijk

  • Fotomarketing is meetbaar

  • Fotomarketing is content

Ontwikkeling van fotomarketing

Zoals gezegd kun je stellen dat het signeren van een schilderij een van de eerste vormen van fotomarketing is. Door het schilderij te signeren wist men bij welke schilder je moest zijn om een zelfde soort portret te laten maken. Hiermee had de schilder een hele gerichte manier van marketing opgezet die gefinancierd werd door de klant. Veel attractieparken en dierentuinen gebruiken hetzelfde principe. De foto is voorzien van teksten en logo’s van het park en daar betaalt de bezoeker graag voor. Over de jaren heen is deze formule nog steeds succesvol. Hoewel mensen een smartphone of digitale camera hebben, nemen ze niet de moeite om deze foto zelf te maken en af te drukken.

Met de komst van internet en digitale fotografie is er veel veranderd op het gebied van fotomarketing. De digitale foto is goedkoop en laat zich online gemakkelijk verspreiden. Op evenementen kreeg je een kaartje waarmee je een week later de online foto kon downloaden of bestellen. Door beperkte internetsnelheid duurde het lang om foto’s online te zetten of te downloaden. Tegenwoordig is de snelheid geen probleem meer en zijn foto’s zelfs de meest gedeelde content op social media. Iemand zal dus niet zomaar meer een foto online zetten met een tekst en logo van een bedrijf. De foto moet dus creatiever, leuker en vooral aansluiten bij de identiteit van degene die het post.

Kracht van de herinnering

Van bijzondere momenten wil je een aandenken hebben. Dit helpt om een bepaalde herinnering terug te halen en opnieuw te beleven. Een foto legt slechts één moment vast maar je geheugen zorgt voor de rest. Fotomarketing is een marketingmiddel waarmee je het moment vastlegt maar het is niet een doel op zichzelf. Wanneer de herinnering geen waarde heeft zal je daar ook geen aandenken van willen hebben.

Waarde van de foto

Een gezin die met opa en oma in de dierentuin op de foto gaat zal deze foto kopen. Het is een uniek moment om nooit te vergeten. Een dierentuin speelt hier handig op in door het fotomoment en de afdruk aan te bieden. Het kost de bezoeker weinig moeite en voor de dierentuin is het een mooie manier om wat extra’s te verdienen. Daarnaast staat het logo van de dierentuin op de foto waardoor de bezoeker betaalt voor de marketing van de dierentuin.

Wanneer je bezoekers van een winkelcentrum op de foto zet is het een ander verhaal. Al bied je de foto gratis aan zal het lastig zijn om de bezoekers over te halen. De bezoeker verwacht de gratis foto niet en het komt ook niet overeen met het doel, winkelen. 

Beleving versterkt

Fotomarketing kan de herinnering versterken wanneer de beleving positief is. Bij iedere fotomarketing actie zijn er een aantal momenten waar je onderscheidend kunt zijn in deze beleving.

Je kunt een briljante fotomarketing actie opgezet hebben maar als de bezoeker niet weet wat er mogelijk is, dan is het zonde van de moeite. Zichtbaarheid kun je creëren door banners, promotors maar ook door communicatie voorafgaand aan het event. Zorg dat je bezoeker weet waarom, waar en hoe je op de foto kunt.

Er zijn oneindig veel manieren om een foto te maken maar uiteindelijk is het belangrijk dat de bezoeker een relevant en leuk aandenken krijgt. Het is belangrijk dat het middel aansluit bij het event en de doelgroep die aanwezig is. Met een fotohokje kan je op één punt foto’s maken alleen mis je daarmee bezoekers die niet langs komen. Het kan een afweging zijn om dan een mobiele oplossing toe te passen, bijvoorbeeld een polaroid fotograaf. Het middel is ondergeschikt aan het doel waardoor niet één oplossing gebruikt kan worden.

Geef je de bezoeker een afdruk van de foto of bied je alleen het digitale exemplaar? Feit is dat een tastbare foto gemakkelijk online te delen is en (bijna) niemand een digitale foto zelf zal afdrukken. Een afdruk van de foto kan ingelijst worden of komt op een prikbord te hangen. Hoe meer waarde de bezoeker aan de herinnering hecht hoe prominenter de plek waar de foto bewaard wordt. Ook voor een digitale foto is de waarde van de herinnering bepalend voor de verspreiding. Een bezoeker is immers trots op dat moment en wil graag dat veel vrienden dit op social media kunnen zien. Bedenk wat praktisch is voor een bezoeker. Soms is het verstandig om de foto alleen per email of telefoon te versturen.

Hoe kan de bezoeker het aandenken delen met de wereld? Niet iedere bezoeker zal de foto online willen delen. De vraag is of je als marketeer de keuze voor de bezoeker moet maken. Een foto die vrijwillig gedeeld wordt zal meer waarde hebben dan een geforceerde like-en-win actie. Dit wil niet zeggen dat je geen suggesties kunt doen. Wanneer je de bezoeker een reden geeft zal dit ook vaak gebeuren. Een boodschap waar de bezoeker achter kan staan zal als inspiratie dienen “Deel deze foto met je vrienden om ons te helpen in de strijd tegen …”.